Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Drogok és gyógyszerek

2014. augusztus 20. 06:27 - K.n. Hajnalka

Mák, vadkender, kokacserje - évszázadok, sőt évezredek óta gyógyító növények, élvezeti szerek. A modern kori emberiség számára ugyanakkor ezek a növények veszélyes kábítószerek alapanyagává váltak. A törvény üldözi felhasználásukat, terjesztésüket egyaránt. Mi az igazság? Szükségünk van rájuk vagy valóban száműzhetők a gyógyításból?

Máktermesztés

Gyógynövények

Bolívia tiltakozikA mákból előállítható ópium India egyik legfontosabb gyógyszere volt. Olcsó és könnyen beszerezhető volta miatt a lakosság széles köréhez eljutott. Fájdalomcsillapításra, altatásra, gyerekek igen veszélyes hasmenésének kezelésére és idősek állapotának javítására egyaránt alkalmas. Az ópium betiltása után katasztrofális gyógyszerhiány lépett fel, mivel milliók nem tudják megvásárolni a hivatalosan kapható gyógyszereket.
A koka levél rágcsálása a dél-amerikai indiánok több évszázados hagyománya. Bolívia a kokacserje levelét a nemzeti örökség részének tekinti - nem fogadta el a koka rágás tilalmát. A kokain élénkítő, hangulatjavító hatása megkérdőjelezhetetlen. Fokozza a nemi vágyat, csökkenti az étvágyat. Rendszeres vagy nagyobb menyiségben történő fogyasztása ugyanakkor idegrendszeri problémákat, érszűkületet, szívritmuszavart, görcsöket okozhat.
A marihuána jótékony hatásairól valamennyien hallottunk már. Alkalmas a kemoterápiás kezelések mellékhatásaként fellépő súlyos hányinger csillapítására, étvágytalanság javítására, a glaukóma kezelésére. Hatékony segítség a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az epilepszia és a reuma kezelésében is.

Drogok

MarihuánaValamikor Magyarország lakossága a kábítószereket alig ismerte. Ma már a drogcsempészek célállomása is vagyunk. Növekszik a receptre kiírható gyógyszerekkel való visszaélés és gyorsan terjednek az úgynevezett "dizájner" drogok. Hetente jelennek meg újabb változatok, amelyek még nem szerepelnek a tiltólistákon, így hivatalosan nem büntethető terjesztésük. Interneten, több száz weboldalon árulják őket. Valamelyest érthető, hogy szigorítással próbáljuk megoldani a helyzetet, azonban látnunk kell, hogy ez a módszer más országokban sem vált be. Hiába büntetik 2 év börtönnel a drogfogyasztást, hiszen az, aki sóvárog a drog után, így is vállalni fogja a kockázatot. Egészségügyi problémát nem lehet pusztán büntetőeljárással gyógykezelni.
Egyes ázsiai országokban halállal büntetik a drog fogyasztását is. A világ legtöbb országában börtön jár a kábítószer birtoklásáért. Csehországban engedélyezték a marihuána gyógyszerként történő felhasználását. Colorado és Washington állam legalizálta a marihuána fogyasztását. Hollandiában kijelölt elárusítóhelyeken legálisan lehet drogot vásárolni... Úgy tűnik, kezdik megérteni a törvényalkotók, hogy nem vezet eredményre a drogok egyszerű betiltása. Ezekre a növényekre is igaz a mondás: semmi sem csak fekete vagy fehér.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr216613431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása