Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Internálótáborok kontra internet - 1. rész

2014. augusztus 25. 07:29 - K.n. Hajnalka

Észak-Korea sokunk számára ismeretlen ország. Nincsenek észak-koreai chat partnereink, sem facebook-os ismerőseink, mivel az internet gyakorlatilag elérhetetlen számukra. A számítógépeken speciális operációs rendszer fut, a kevesek által böngészhető "internet" pedig inkább egy vállalati intranet hálózatra hasonlít. A Google ennek ellenére nem feledkezett el az észak-koreaiakról.

Internet Észak-Koreában

Google térkép

Börtöntábor műholdfelvételenEric Schmidt, a Google vezérigazgatója 2013 januárjában Észak-Koreában járt. Az internet elérhetőségének fontosságáról igyekezett meggyőzni a vezetőket. Frissült a Google térkép is. Közterületek, épületek nevei, metróvonalak kerültek fel újonnan a térképre a helyiek segítségével. Ezzel valószínűleg még nem lenne problémája az észak-koreai vezetésnek. Felkerült azonban a térképre öt sötétebb, nagy kiterjedésű folt is - a jelenleg is működő börtöntáborok.

Börtöntáborok

InternálótáborbanEgy 2011-es tanulmány szerint eredetileg 15 internálótábor működött Észak-Koreában. Ezek nagy részét különböző okok miatt bezárták vagy éppen összevonták őket. A jelenlegi táborok városnyi mérete alapján ez nem meglepő következtetés. A táborokban élők összlétszámát 130-200 000 közöttinek becsülik a különböző szervezetek. Ez az óriási létszám abból adódik, hogy nem csak a valamilyen okból elítélteket, gyanúba fogottakat internálják. A politika áldozata lesz egész családjuk. Az említett -  börtöntáborokról szóló - tanulmány szerint a foglyok 35 százaléka hozzátartozóként került oda.

Élet a táborokban

Ahonnan nincs visszatérésIgen kevés azok száma, akiknek sikerült kijutni és külföldre menekülni ezekből a táborokból. Beszámolóik alapján mégis képet alkothatunk a számunkra szinte elképzelhetetlen valóságról. Sokan nem is tudják, miért internálták őket. Gyerekek születnek a táborban, akik valamelyik hozzátartozójuk "bűnéért" ott is nőnek fel, a külvilágról mit sem tudva.
A 15-ös jodoki táborban a foglyok együtt lakhatnak a családjukkal a barakkokban."Csupán" éheztetik és hajnaltól késő estig dolgoztatják őket, miközben intenzív ideológiai átnevelésben részesülnek. Ez az egyetlen tábor, ahonnan az átnevelés után van esélyük kikerülni.

A következő cikkben olyan táborokról lesz szó, ahonnan nincs esély a szabadulásra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr416613421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása