Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Kis virágtörténelem I.

2015. február 02. 22:46 - K.n. Hajnalka

Japánban, ahol legalább 5 000 éve virulnak odaadással gondozott virágoskertek, gyakran hallani egy közmondást: "Boldog az, akinek keze tele van virággal." Az ott élő emberek számára igen sokat jelent az a nyugalom, amelyet ezekben a kertcsodákban megtalálhatnak. 
Természetesen Japánban sem csak azok szeretik a virágok illatát, akik sétálhatnak, meditálhatnak közöttük. Virágboltokra, virágküldésre ott is igény van. Él a felkelő nap országában barátod? Lepd meg egy gyönyörű csokorral!

Virágalagút Japánban

Őskori virágcsokrok

Salvia judaicaAz őskori ember tisztelte a természetet. Kő-, csont- vagy faeszközeivel igyekezett megművelni a földet, hogy ezáltal szebbé, jobbá tegye azt. Állatokat háziasított, növényeket nemesített.
Bár írásos nyomok értelemszerűen nem maradtak fenn ebből a korból, a sírokban talált pollenek alapján lényegében bizonyosak lehetünk benne, hogy már az őskőkorban is tiszteletben tartották, szerették a virágokat. Mintegy 70 000 éve a neandervölgyi ember illatos csokrokkal búcsúzott halottaitól. Éppúgy a temetési szertartás része lehetett ez, mint az elhunytak vörösre festése (a vért, az életet "adta vissza"). A virág valószínűleg a túlvilági létet volt hivatott szebbé tenni számukra. (Egyes kutatók szerint csak a rágcsálók hurcolták a sírokba a pollent. Ki tudja...)
Izraeli barlangsírokban - melyek korát mintegy 12-13 000 évesre becsülik - zsálya (Salvia judaica), füge és menta maradványokat találtak. A növények elhelyezkedése alapján valószínűsíthető, hogy a halottak virágágyon nyugodva álmodták végső álmukat.

Virágkultusz az ókori görögöknél

OrchideaAz ókori görögök virágokhoz való viszonyát jól szemlélteti, hogy abban az időben létezett a "Virág hava", mely valójában egy teljes hónapig tartó virágfesztivál volt. Később három napos ünnepet tartottak a virágnyílás tiszteletére. Az ünnep második napján a 3 éves kisfiúkat virágból font koronával koronázták meg. Virágkoszorút érdemeltek ki a versenyek győztesei is.
Az orchidea, mint a szexualitás szimbóluma különös tiszteletnek örvendett az ókori görögök körében. Neve a görög here (orchis) szóból származik. (A növény föld alatti ikergumói ihlethették meg elnevezőjét.)
Szépsége, különleges formája miatt e virág ma is igen népszerű és nem csak a görögöknél. A virágküldő szolgálatok a világ számos országában vállalják orchidea kiszállítását. Még az olyan országokban is, mint például Finnország vagy Anglia, ahol nem túl sok orchidea faj honos.
Az önimádat jelképe a nárcisz, a mitológia szerint az önmaga tükörképébe szerető isten, Narkisszosz véréből, a fehér liliom pedig Héra istennő tejéből fakadt. A piros szellőrózsa is egy szép ifjú, Adonisz kiomló véréből termett.

Róma és a rózsák

Az ókori Rómában a virágok és a tavasz istennőjének, Flórának a tiszteletére vigadtak. A Floraliát virágokkal, tánccal, cirkuszi előadásokkal, szabados színdarabok bemutatásával ünnepelték.
A rózsa az ősi indiai történetekben szent virág. Belőle született Laksmí, a szépség istennője. Egy perzsa monda szerint Allah ajándékozta az embereknek e növényt, s a régi görögök is isteni ajándéknak tartották.
A rómaiak eleinte a tisztaság, erkölcsösség virágának tekintették. Később ezzel szemben az érzékiség, a gyönyör szimbólumává vált. Idővel a féktelen mulatozások elengedhetetlen tartozéka lett. Jelképévé vált a mérhetetlen, pazarló gazdagságnak is. Rózsaszirmokat szórtak vendégeik fejére, rózsaszirmokkal töltették meg a gyaloghintók párnáit, rózsaszőnyeget teríttettek hajóik köré.
Valójában Róma is a rózsák városa lett. Rózsák csüngtek a mennyezetről, rózsakoszorú került az előkelők, valamint a fiatal lányok és fiúk fejére. Rózsaszirmok hullottak a lábak elé, a fürdővízbe, az illatszerekbe, az ételekbe... szinte mindenbe.

Rózsaszirmok

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr57128559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása