Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Hogyan gyógyítsuk az internetfüggőséget önkormányzatilag?

2015. március 18. 21:28 - K.n. Hajnalka

Az internetfüggőség különleges betegség. Az ebben szenvedő nem érzi betegnek magát. Sőt, úgy véli, az internet használata megkönnyíti, jobbá teszi az életét. Egyes önkormányzatok rendeletekkel segítik elő az internethasználat visszaszorítását. (Bár egyes vélemények szerint inkább a kiegyensúlyozott családi élet, az érzelmi stabilitás jelentheti a betegség kialakulásának gátját.)

Internetfüggőség

Szociális rendelettel az internetfüggőség ellen

InternetfüggőMint tudjuk, 2015. március 1-től gyakorlatilag megszűnt az állam szerepe a segélyezésben. A támogatásokat ezentúl a járások és az önkormányzatok folyósítják. Az egyes önkormányzatok lehetőségei eltérőek. Általánosan elmondható ugyanakkor, hogy a támogatást igénylők száma nagy, a rendelkezésre álló keret viszont szűkös. Mindegyik önkormányzat igyekszik kezelni ezt a problémát - ki így, ki úgy. Van ahol a befolyó adót növelik (nem mellékesen, így végre elriaszthatják a nem kívánatos vállalkozásokat, kutyamenhelyeket is), míg máshol az igénylők számát csökkentik. Rendeletileg.
Az egyik kisvárosban például (Létavértes) a frissen kiadott szociális rendeletben a Lakhatási támogatás igénylésének feltételei között szerepel ez a kitétel: "a háztartás nem rendelkezik összességében 10.000 Ft-ot meghaladó televízió, internet, telefon előfizetéssel". Nézzük meg az adott településen legelterjedtebb szolgáltató díjait:
- telefon (vezetékes): Alap csomag hűségidő nélkül, TV és internet előfizetés mellé - 2.100 Ft/hó
- TV: Sat TV Alap díjcsomag, több előfizetés mellé, hűségidő nélkül - 2475 FT/hó
- Internet: "Alapcsomag" hűség nélkül, TV és telefon mellé - 5025 FT.
Mint látjuk, ez így éppen belefér a 10.000 Ft-ba. No de mi a helyzet akkor, ha van mobil opció is? Ez ennél a szolgáltatónál plusz 1.500 Ft-ot jelent. (Ha nem akarja valaki a gatyáját is ráfizetni a percdíjakra, akkor érdemes ezt is megrendelni.) Sőt, továbbmegyek: Mi a helyzet akkor, ha a családtagok valamelyikének van mobil előfizetése is? Ugyebár manapság már ez sem ritka.Vagy ez a keleti végeken, az ottani emberek anyagi helyzetének ismeretében már nehezen elképzelhető?
TV, internet, vezetékes telefon, mobil - már tuti átlépte a keretet az igénylő, úgyhogy inkább be se adja a kérelmet!
Melyik a fent felsoroltak közül a legnagyobb tétel? Az internet.

Valós támogatás?

Fű méréseMondhatod, hogy akinek van pénze internetre, az ne kérjen segélyt, de... Nézzük meg most azt is, kiknek jár általában a fent említett támogatás.
A települések többségében az egyik feltétel, hogy az egy fogyasztási egységre eső jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum 200-250%-át. A másik feltétel, hogy a háztartásban élőknek nem lehet vagyona. Egy 4 felnőttből (vagy 3 felnőttből, egy gyerekből) álló háztartás esetén ez ténylegesen 49,875 Ft egy főre eső jövedelmet jelent. A mai körülmények között sajnos ez nem számít kevésnek, vagyis a lakhatási támogatást sokan igényelhetik.
Az adható támogatás mértéke 3-4.000 Ft, tehát személyenként 750-1.000 Ft. Az összjövedelemhez képest nem túl jelentős az összeg. E juttatásért cserébe elég sok mindennek meg kell felelnie a támogatást igénylőnek. Többek közt bármikor ellenőrizhetik, hogy 15 cm-nél magasabb-e a gyom bárhol a kertjében, berakta-e a szekrénybe a ruháit vagy éppen mosogatott-e már aznap.

Megoldási javaslatok

  1. A fentiek miatt az első megoldási javaslatom, hogy hagyd a fenébe...!
  2. Mondj le az internethasználatról! Végül is mire jó az internet? Csak munkát lehet vele keresni, meg csekkeket befizetni, vásárolni, szórakozni, művelődni, tanulni és egyéb értelmetlen, haszontalan tevékenységeket végezni.
    CsokiegérAz eddig erre szánt pénzből vegyél inkább csokoládét vagy sört, mert ezek ellen a jelek szerint nincs kifogása az önkormányzatnak! Nem elhanyagolható szempont, hogy a felsoroltak a hangulatodat is javítják - a tévében és az interneten látható hírekkel ellentétben.
  3. Mondj le a tévéről és a telefonról! A híreket meglesheted az újságárusnál kitett napilapokban - ha van egyáltalán újságos. A hozzátartozóiddal, barátaiddal, ismerőseiddel pedig tartsd a kapcsolatot füstjelekkel. (Megjegyzem, a tűzifa sem olcsó mulatság.)
    Az eddig erre szánt pénzből vegyél inkább csokoládét vagy sört, mert ezek ellen a jelek szerint nincs kifogása az önkormányzatnak! Nem elhanyagolható szempont, hogy a felsoroltak a hangulatodat is javítják - a tévében és az interneten látható hírekkel ellentétben.
  4. Válassz olyan előfizetést, amelyet be lehet fizetni évente egy összegben, aztán tagadd le! Végül is csak a havi előfizetés számít, tehát ez nem csalás.
  5. Előfizetés helyett telefonálj kártyás mobillal. Nem baj, hogy ez jóval többe kerül, mint egy kedvezményes előfizetés. A Lakhatási támogatást így megkaphatod. Az így megtakarított áramdíjnak megfelelő összeget pedig ráköltheted a drágább telefonos percdíjakra. Vagy a csokira, sörre a 2. és 3. pontban foglaltakkal egyezően.

Azért csendben még megkérdezem: törvényes-e, hogy nem egyformán kezeli a különböző szolgáltatókat választókat egy önkormányzat? Egyáltalán, kimondhatja-e a 21. században egy önkormányzat, hogy az internetes ügyintézés, információszerzés, kapcsolattartás felesleges, de legalábbis korlátok közé szorítandó luxus? Vagy netán károsan befolyásolja a helyi közösséget?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr387281465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooDoo 2015.06.03. 08:34:40

Mivel az internetet az alap közművek közé sorolná az EU, így nehezen tudom elképzelni, hogy az EU-s direktívákkal ez összeegyeztethető lenne bármilyen szinten is. Létán magas a fertőzöttségi szint, mégsem hiszem, hogy egy roma család rendelkezne ilyen jellegű infrastruktúrával. Ellenben a magyar...
süti beállítások módosítása