Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Kis virágtörténelem II.

2015. február 24. 00:48 - K.n. Hajnalka

Az emberiség már sok ezer éve adja tanújelét annak a csodálatnak, amelyet a virágok iránt érez. E különleges növények megbecsülése nyomon követhető az egyiptomi sírok falát díszítő lótuszvirágoktól a francia királyok liliomán keresztül a nőnapi virágcsokrokig, vagy akár a Holland virágtőzsdéig.

I. Károly aranyforintja a firenzei liliommal

Középkori rózsák

Rózsák HáborújaA középkori ember virágokhoz való viszonyában láthatunk némi változást az ókorhoz képest. Egyes országokban, mint például Kínában csökkent a virágok jelentősége, máshol - Európában is - számottevően növekedett. Számos virágfaj jelentése átalakult. A rómaiak által oly közkedvelt rózsa például kegyvesztett lett egy időre a keresztények szemében. Afféle "bűnös virágként" kezelték. (Talán éppen római előélete miatt.) Később rehabilitálták, s újra az egyik legértékesebb ajándékká vált.

Ma is a méltán népszerű csokorvirágok egyike. Bár a nőnapi csokorban kevésbé preferált, a viragkuldes.hu TOP 10-es listáján 10 kreációból 9-ben szerepel rózsa.

E középkorból eredő megbecsülésnek köszönhető feltehetően a ma is alkalmazott szabály, miszerint páratlan számú virágot illik átnyújtani szeretteinknek, ha kicsi a csokor. A rózsát ugyanis párosával árulták (no persze még inkább kocsmákban, nem a virágtőzsdén), s igen drága volt. A férfi a páratlan számú virággal fejezte ki mély hódolatát (s ebből fakadó pazarlását) a megajándékozott hölgy iránt. No persze akkoriban még nem létezett a nők napja, így kénytelen volt ezt egyéb alkalmakkor megtenni.
Valószínűleg nem minden nép esetében igaz a fenti elmélet, hiszen az oroszoknál például a páros számú virágokból álló csokor a gyász virága. A szeretett személyt pedig nem illik sírokra való virágcsokorral megajándékozni.
Ugyancsak a rózsa iránti megbecsülést jelzi, hogy az angolok száz évig tartó háborúját a Rózsák Háborújának is nevezik. Az egymással harcoló Yorkok és Lancasterek címerében ugyanis egyaránt szerepelt a rózsa: York címerében a a fehér, Lancesterében pedig a vörös.

Gyógyító liliomok

Fehér liliomA liliomok bizonyos értelemben olyan helyzetben vannak, mint a gyönyörű nők. Némelyek a szépségük mögött csupa jót, mások bujaságot, erkölcstelenséget látnak. A fehér liliom az ártatlanságot, tisztaságot, ugyanakkor a termékenységet és a kacérságot is jelképezte - jelképezi. A középkorban a bűnös nők bőrébe liliomot égettek. A róla kialakult képhez feltehetően nem csak szépsége és bódító illata járult hozzá. Hagymáját (Lilium candidum) ugyanis ősidők óta fogyasztották az emberek, azonban a jóízű hagymák gondatlan elkészítés esetén mérgezést is okozhattak.
A római virágoskertekből a kolostorok kertjébe költöző liliomokra eleinte - csakúgy, mint a rózsára - úgyszólván csodatévő gyógynövényként tekintettek a keresztények, idővel azonban Krisztus, Mária és a szüzesség jelképévé vált. (A szűz Szent Imre kezébe is liliomot adott az oltárkép festő J.I. Cimbal.)
Egy legenda szerint a keresztség felvételekor I. Chlodvig frank királynak liliomot nyújtott át egy angyal. A francia királyok - talán éppen e legenda miatt - mindig is nagy becsben tartották a fehér liliomot. 1197 óta szerepel címerükben a Bourbon liliom. (A stilizált virágforma valószínűleg Keletről jutott el Európába, mivel ott már a 11. században is ismerték, használták.)
Nem csak címereken, hanem koronákon, jogarokon, kereszteken, rendi jelvényeken is gyakran alkalmazták a liliom motívumát. Többek között 1413-ban Aragónia királya (Spanyolország), 1546-ban III. Pál pápa, 1814-ben pedig Artois grófja, a későbbi X. Károly francia király alapított liliomrendet. Az egykori spanyol lovagrendek, a Calatrava-rend és a Montesa-rend keresztjének mind a négy ága liliomban végződött. A Kanna-rend jelképe egy stólán függő, 3 liliomot tartalmazó kétfülű kanna volt.

komment
Címkék: virág rózsa liliom

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr617209189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása