Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Miről beszélnek a nyitvatartás-táblák?

2016. szeptember 08. 15:59 - K.n. Hajnalka

Első megközelítésben egyszerű a válasz: arról, mikor engednek minket vásárolni az adott üzletben. Azonban ha jobban belegondolunk... Egyáltalán, helyesen van feltéve ez a kérdés? Nem arra gondolok, hogy a táblák nem beszélnek, hanem a helyesírásra: "nyitvatartás-tábla", "nyitvatartás tábla" vagy "nyitva tartás tábla" a szóban forgó lapocska helyesen írt megnevezése?
Nyitvatartás helyesen

Egy pici helyesírás

Helyesírási szabályzat 12. kiadásA sulinkban (mindegyikben) elég komolyan vették ezt a dolgot. Nem lehetett arra hivatkozni, hogy a helyesírási szabályzat csak egyféle iránymutatás, mint a kalózeskü, melyet illik ugyan betartani, de nem kötelező. Meg kellett tanulnunk, hogy bizonyos szavakat külön írunk, akkor is, ha egyben esne jobban... Mint példának okáért a "nyitva tartás" kifejezést. Persze a magyarok nagy része már csak olyan, hogy azt írja le, amit mond és hall, nem azt, amit muszáj neki. Vagyis a "nyitva tartás"-ból igen gyakran "nyitvatartás" lett.

2015. szeptember 1-én új helyesírási szabályzat lépett életbe (a 12. kiadás). Egy év türelmi idő után,  ez év szeptemberétől már kötelező az ebben foglalt szabályokat alkalmaznunk a régiek helyett.
Az új szabályzat elvileg megkönnyítette a kereskedők, szolgáltatók dolgát, hiszen most már végre hivatalosan is egybeírhatják a "nyitvatartás" kifejezést.  Valóban így áll a helyzet?

Támadás a nyitvatartás-táblák ellen?

Nyitvatartás táblaNem hinném. Új helyesírásunk megalkotásának nagy valószínűséggel nem az üzlettulajdonosok bosszantása vagy "felmentése" volt az elsődleges célja. Még csak nem is a táblagyártók üzletének fellendítése. Hogy néhány napja már sok-sok ezer rossz helyesírású nyitvatartás-tábla díszeleg üzleteink bejáratán, valójában az sem az új magyar helyesírás számlájára írandó. Miért?
Úgy vélem, az eltelt egy év alatt az üzlettulajdonosok, szolgáltatók értesülhettek a helyesírás változásáról. Bőven lett volna idejük kicserélni a tájékoztató táblákat-lapokat-fecniket. (Már ahol egyáltalán volt mit cserélni, hiszen sok helyen fölösleges luxusnak tartják efféle dolgokkal megkönnyíteni a betérni kívánók helyzetét.)
Mi lehet az oka, hogy mégsem tették meg? Miért láthatjuk nagyon sok üzlet ajtaján-ablakában a régi táblát?

Információhiány?

MTA javaslatA KSH adatai szerint 2015 végén Magyarországon 44 740 kiskereskedelmi üzlet működött. Nincs róla tudomásom, hogy e számos üzlet mindegyikének felhívták volna valamilyen módon a figyelmét a változásra. Mert az csak egy dolog, hogy tud az ember a helyesírási szabályzat módosításáról. Lényeges kérdés, hogy tud-e az őt közvetlenül érintő változtatásokról.
Természetesen nem zárható ki, hogy terjedt valamilyen "belső információ" a problémáról, esetleg valamilyen utasítást is kaphattak egyes bolthálózatok. Ha nem így volt, akkor csak a média felvilágosító munkája segíthette az üzletek ez ügyben felelőseit. Már ha egyáltalán tudta az illető, hogy ő hivatott a nyitvatartás-tábla helyességét ellenőrizni.

Ha valakiben egyszerűen csak felmerült a kétely, hogy talán már nem is helyes az úgy, ahogy az ő tábláján szerepel, akkor nem lehetett könnyű helyzetben. Az interneten ugyanis számtalan információt megtalálhat az ember - csak azok nem feltétlenül helyesek. Még a helyesírás kérdésében mérvadónak tekinthető helyesiras.mta.hu oldalon is találkozhatunk időnként furcsa válaszokkal.

Érdektelenség vagy piszkos anyagiak?


Nyitva tartás - helytelenAmikor egyes üzletekben azzal szembesülünk, hogy levegőnek néznek minket, akkor az érdektelenséget is feltételezhetjük.
Előfordult például, hogy többen álltunk a pult előtt, melynek túloldalán az eladó serényen tett-vett, de nem velünk foglalkozott. Pár perc elteltével közölte egy távolabb álló kollégájával (Nem velünk, vásárlókkal!), hogy neki most nincs ideje kiszolgálni, megy a raktárba pakolni... Ha vásárló nem számít, az sem számít, milyen táblát biggyesztenek az üzlet ajtajára. Hiszen leginkább csak a vevők látják...

Ha valaki rászánja magát a nyitvatartás-tábla cseréjére, nem vállal magára túlzottan súlyos terhet. Egyszerűbb táblák már 150-200 forintért kaphatók, de még a "komolyabbak" is megszerezhetők 500-1000 forintért. Például fluoreszkáló műanyaglemez öntapadós betűkkel, számokkal vagy matricák, légkamrás táblák. Sőt! Kaphatók ún. "javítócsíkok" is, melyeket fel lehet ragasztani a már meglévő táblára.

Szerinted a felsoroltak (vagy az egyéb, általam nem ismert) tények közül min múlik leginkább a régi "Nyitva tartás" táblák megmaradása?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr9811688151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása