Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Eutanázia, avagy szabad akarat az élet végéig

2014. augusztus 23. 07:04 - K.n. Hajnalka

Egy cikk híradása szerint valahol a világban megölte a feleségét egy idős ember, majd magával is végzett. Később az is kiderül a cikkből, hogy mindketten gyógyíthatatlan betegek voltak. Számtalan hasonló esetről kapunk hírt - különböző tálalásban. Olykor kegyes halált, máskor gyilkosságot emlegetnek.

Beteg elefánt

Van-e jogunk a halálhoz?

Úton az elefánttemető feléÁltalánosságban véve elítélik az emberek az öngyilkosságot. Menekülésnek, önzésnek tartják. A keresztények szerint az életünk nem a sajátunk, de vajon a biológia törvényei szerint sem az?
A végüket közeledni érző állatok gyakran elrejtőznek. Nem esznek, nem isznak, csak várják a halált. Az ember ezt nem teheti meg. Számtalanszor előfordul, hogy gyógyíthatatlan beteg emberek hiába utasítják el a kezelést. Abban a pillanatban, amikor az orvosok úgy ítélik meg, hogy már "nem beszámítható", a hozzátartozók vagy az orvosok döntenek helyette.
Te, aki ezt a bejegyzést olvasod, érezted már valaha, hogy nem akarsz tovább élni, ha úgy kell élned, ahogyan addig? Ha igen, valószínűleg volt lehetőséged a változtatásra. Aki gyógyíthatatlan beteg és ráadásul magatehetetlenül fekszik, annak nincs választási lehetősége. Hiába mondja azt, hogy így már nem kell neki az élet. Nem választhat szabadon az elviselhetőbb élet, a kegyes halál és a szenvedésekkel és/vagy megalázó helyzetekkel teli "élet" között. Ha már nem képes a cselekvésre, elveszíti a teste feletti önrendelkezés jogát.

Eutanázia

ElefánttemetőbenGyógyíthatatlan betegek halálba segítését értjük az "eutanázia" kifejezés alatt. Két fő válfaja létezik.

Aktív eutanázia - A beteg saját kérésére az orvos "halálba segíti" őt. Olykor egy hozzátartozó kívánságára teszi ezt meg, ha a beteg már magatehetetlen, ugyanakkor szenvedéseit nem lehet eléggé enyhíteni. Ahol ez engedélyezett eljárás, ott "kegyes halál"-ként tekintenek a halál elősegítésére. Ahol nem, ott gyilkosságként. Pedig a tett maga ugyanaz.

Passzív eutanázia - A gyógyíthatatlan beteg vagy hozzátartozója kérésére beszüntetik a beteg kezelését.
Az orvostudomány "csodákra képes".  Ez a csoda azonban gyakran csak azt jelenti, hogy a szenvedő vagy magáról már nem tudó embert még hónapokig, évekig életben tartják orvosai.
A passzív eutanázia kérdésében még a hívő emberek is bizonytalanok. Az életünk Istené - mondják - és ha Ő úgy határoz, hogy elveszi azt, az orvosoknak nincs joga meggátolni Őt akarata teljesítésében. Sokan úgy vélik, a gépekkel fenntartott élet már nem valódi "élet" - azt már Isten elvette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr576613435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása