Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Kisdiverzesek az út szélén

2018. január 16. 05:44 - K.n. Hajnalka

Minap történt, hogy az egyik iskola (ország) kapott sok-sok doboz színes ceruzát (pályázat kiírási lehetőséget) - azzal a feltétellel, hogy szét kell osztania az iskolába járó gyerekek között. Azt kérték az adományozók, hogy ne csak azok kaphassanak ezekből, akik már eddig is gyönyörű színes rajzokat hoztak fel az órákra, hanem adjanak legalább kettőt azoknak is, akiknek nincs (elég) színese (Kisdiverz pályázók).

Gyermek színesekkel

Tovább
2 komment

Miről beszélnek a nyitvatartás-táblák?

2016. szeptember 08. 15:59 - K.n. Hajnalka

Első megközelítésben egyszerű a válasz: arról, mikor engednek minket vásárolni az adott üzletben. Azonban ha jobban belegondolunk... Egyáltalán, helyesen van feltéve ez a kérdés? Nem arra gondolok, hogy a táblák nem beszélnek, hanem a helyesírásra: "nyitvatartás-tábla", "nyitvatartás tábla" vagy "nyitva tartás tábla" a szóban forgó lapocska helyesen írt megnevezése?
Nyitvatartás helyesen

Tovább
Szólj hozzá!

Megfoghatatlan - Nyílt levél Kövér Lászlóhoz

2015. december 18. 01:23 - K.n. Hajnalka

Az átlagolvasóhoz:

Megfoghatatlan, hogyan jutott odáig ez a magyarságára valaha oly büszke nép, hogy a jelen időben egyre gyakrabban kell szégyellnünk magyarságunkat. Szégyellni azért, ahogyan a nem magyarokkal bánunk, s azért is, ahogyan velünk bánnak saját honfitársaink.
Te mernéd-e még büszkén kijelenteni egy külföldi utad során, ha rákérdeznek hovatartozásodra: "Magyar vagyok"?
Vállalnád-e emelt fővel összetartozásodat az óriásplakát állítókkal, menekülteket rugdosókkal, hamis híreket terjesztő gyűlöletkeltőkkel?
Te gondolsz-e olykor arra, talán jobb volna máshol, s kérdezed-e magadtól, hogy miért nem mentél még el?

És most jöjjön a levél:

Tovább
46 komment

A Gergely-naptár és a karácsony

2015. december 02. 21:14 - K.n. Hajnalka

Pár hét múlva elérkezünk az emberiség egyik legszélesebb körben megtartott ünnepéhez, a karácsonyhoz. A"karácsony" elnevezés több nép nyelvében egyházi eredetű és Jézus Krisztus születésére utal. Vannak ugyanakkor, akik szerint az új év születését jelenti eredetileg a kifejezés. Maga az ünnep mára az emberek többsége számára a szeretet és - legfőképp - az ajándékozás ünnepévé vált.

Karácsony

Tovább
Szólj hozzá!

Naptárunk születése - emberek, istenek, csillagok kedvére

2015. november 20. 16:16 - K.n. Hajnalka

Az ember - az átlag - már csak olyan, hogy szereti a rendet. Akkor érzi biztonságban magát, ha tudja hol van, mit hol talál, mi mikor történik, s hogy mit mikor kell megtennie. Rendszeretetünket valószínűleg génjeink határozzák meg. (Nehéz lehetett életben maradnia annak a vadásznak, aki nem találta a dárdáját, vagy aki nem tudta, mikor várható a vad megjelenése.) Ha körbe pillantunk, látjuk a tárgyakat, de hogyan láthatjuk-érzékelhetjük magunk körül az időt?

Asztali naptár

Tovább
Szólj hozzá!

Mire jó a netnográfia, avagy hányas bakancsot viselnek a bennszülöttek?

2015. október 20. 03:41 - K.n. Hajnalka

Hogy a cím - és a bejegyzés célja - érthetővé váljon, kezdjük a bennszülöttek bakancsával!

Brazíliában a Bakancs Kft. vadászbakancsokat szeretne nagyobb tételben gyártani. Van szabad kapacitása, de mint tudjuk, a bakancsokat el is kell majd adni. Brazil vállalat ez, nem magyar, ezért nem vág bele a gyártásba hübelebalázs módjára, hanem felkeres egy piackutató céget.

Esőerdő

Tovább
Szólj hozzá!

Hogyan gyógyítsuk az internetfüggőséget önkormányzatilag?

2015. március 18. 21:28 - K.n. Hajnalka

Az internetfüggőség különleges betegség. Az ebben szenvedő nem érzi betegnek magát. Sőt, úgy véli, az internet használata megkönnyíti, jobbá teszi az életét. Egyes önkormányzatok rendeletekkel segítik elő az internethasználat visszaszorítását. (Bár egyes vélemények szerint inkább a kiegyensúlyozott családi élet, az érzelmi stabilitás jelentheti a betegség kialakulásának gátját.)

Internetfüggőség

Tovább
1 komment

Kis virágtörténelem I.

2015. február 02. 22:46 - K.n. Hajnalka

Japánban, ahol legalább 5 000 éve virulnak odaadással gondozott virágoskertek, gyakran hallani egy közmondást: "Boldog az, akinek keze tele van virággal." Az ott élő emberek számára igen sokat jelent az a nyugalom, amelyet ezekben a kertcsodákban megtalálhatnak. 
Természetesen Japánban sem csak azok szeretik a virágok illatát, akik sétálhatnak, meditálhatnak közöttük. Virágboltokra, virágküldésre ott is igény van. Él a felkelő nap országában barátod? Lepd meg egy gyönyörű csokorral!

Virágalagút Japánban

Tovább
Szólj hozzá!

Majak, az eltitkolt "Csernobil" - 2. rész

2014. szeptember 05. 06:41 - K.n. Hajnalka

Az oroszországi Majak Vegyi Kombinát összterülete több mint 90 km². A létesítmények egy része a föld alatt található. 1945 után összesen 7 reaktort helyeztek üzembe, melyek hűtővizét sokáig a Tecsa folyó szolgáltatta. A 60-as években radioaktív hulladék feldolgozót és radioaktív izotópokat előállító üzemeket építettek. Ekkortól a sugárzó hulladék feldolgozása és az izotópok előállítása vált fő tevékenységgé. Később atomhulladék-lerakóval is bővült a Majak Vegyi Kombinát.

Elhagyott muszljumovói házak

Tovább
16 komment
süti beállítások módosítása