Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

A Gergely-naptár és a karácsony

2015. december 02. 21:14 - K.n. Hajnalka

Pár hét múlva elérkezünk az emberiség egyik legszélesebb körben megtartott ünnepéhez, a karácsonyhoz. A"karácsony" elnevezés több nép nyelvében egyházi eredetű és Jézus Krisztus születésére utal. Vannak ugyanakkor, akik szerint az új év születését jelenti eredetileg a kifejezés. Maga az ünnep mára az emberek többsége számára a szeretet és - legfőképp - az ajándékozás ünnepévé vált.

Karácsony

Miért adhatunk naptárat karácsonyi ajándékként?

Téli napforduló partiA kérdést két részre is bonthatjuk: Miért készülnek olyan naptárak, amelyeket átadhatunk, s miért aktuális ez az ajándék éppen karácsonykor?

Valamiféle naptárkészítés valószínűleg mindig is létezett, amióta az emberiség figyelte az idő múlását. A legősibb naptárként használt kőépítményektől azonban óriási fejlődésen ment keresztül a technológia a mai nyomtatott naptárak létrehozásáig. Míg az azték napkövet talán még hosszú évekig vésték-faragták, addig a mai kalendáriumok akár pár perc alatt is elkészíthetők. Miért? Nem, nem csak a papír és a nyomtatás felfedezése miatt. Leginkább azért, mert az embereknek szüksége volt - és van - kézbe fogható, bármikor megtekinthető naptárra. Szükség volt a naptárkészítők munkájára, ezért folyamatosan fejlődött a naptárkészítés és maga a naptár is. Ma már "naptárakkal" vesszük körbe magunkat, még ha ez nem is mindig tudatos. A számítógép az asztalunkon, vagy a mobil a zsebünkben éppúgy mutatja az évet, hónapot, napot, mint a falinaptárunk, vagy a határidő naplónk. (Ne tagadd, Te is zavarba jössz, ha hirtelen nem jut eszedbe, milyen nap van éppen.)

Karácsony ünnepe a téli napforduló utáni napokra esik, s ez nem véletlen. Az év leghosszabb éjszakája valamikor rettegéssel tölthette el az embereket. Végtelennek tűnő sötétség uralta ezeket az órákat, s a sötétséget démonok, ártó szellemek népesítették be. A nappalok hosszabbodásának kezdetét az egyes népek nem egyformán ünnepelték. Több közös jellemzője azonban volt ünnepeiknek: sok helyen raktak máglyát (gyertyagyújtás!), s mindenütt a születést vagy az újjászületést ünnepelték. Ilyenkor született (újra) maga a fény, a napisten, valamely más istenség, Isten fia (Jézus Krisztus) vagy éppen egy különleges, szent ember... Széles a skála. Sok nép időszámításában ez idő tájt kezdődött az új év is. Ahogyan a Gergely-naptárban is.

Mikor született Krisztus?

Juh télenA keresztény tanítások mind megegyeznek abban, hogy karácsonykor Jézus Krisztus születését, a Messiás eljövetelét ünnepeljük. Egyetértenek ugyanakkor abban is, hogy Jézus nem akkor született, amikor tanítják. Ez így egy kicsit zavaros, ugye?
Dionysius Exiguus római apát javaslatára (532.) időszámításunk kezdete Krisztus "megtestesülése", vagyis fogantatása. (Így valójában március 25-e körül kellene kezdődnie az évnek, ha december 25-ére tesszük Jézus születésének időpontját.) A Biblia szerint az újszülöttet pásztorok köszöntötték - azok a pásztorok, akik akkor éjszaka Betlehem közelében a szabad ég alatt őrizték a nyájat. Nem valószínű, hogy kétezer éve a téli napforduló idején a nyájak még a szabadban legeltek volna. Az egyházak által ma tanított december 25-i időpontot a III. században, a niceai zsinaton határozták és fogadták el. Leginkább azért, mert így a téli napforduló pogány ünnepét keresztény ünneppé "varázsolhatták" át.
A Bibliában Lukács és Máté evangéliuma is ír Krisztus születéséről, azonban ez egyikük szerint sem a Gergely-naptár által mutatott időben történt. Igaz, egymásnak is ellentmondanak kicsit.
Lukács evangéliuma szerint: " Történt pedig azokban a napokban, hogy Augusztusz császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Kviriniusz volt a helytartó."
Quirinius i.sz. 6-ban lett helytartó Szíriában, s ekkortájt hajtották végre a Római Birodalomban az említett nagy népszámlálást is.
Máté evangéliuma szerint: "Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején..."
Heródes i.e. 4-ben halt meg, vagyis eszerint Jézusnak legalább 5-6 évvel időszámításunk kezdete előtt kellett születnie.
A fenti ellentétet többen többféleképpen igyekeznek feloldani. Vannak, akik szerint bizonyos, hogy Quirinius korábban is volt helytartó - de legalábbis olyan katonai vezető, akit ugyancsak "helytartónak" neveztek - Szíriában. Az a bizonyos népszámlálás pedig, amelyet a Biblia említ, nem a nagy összeírás volt, hanem egy korábbi. Sokak szerint egyszerűen csak arról van szó, hogy Máté legalább 80 évvel a történtek után írta le feljegyzéseit, vagyis megcsalta az emlékezete. A Biblia magyarázók többsége mindazonáltal mégis az időszámításunk előtti 4-7. év közé teszi Jézus születését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr768133494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása