Meg Nem FogHató

Természetem fölötti jelen-ségek

Gyilkos bizalom - Segítség, zaklatnak!

2014. szeptember 03. 06:37 - K.n. Hajnalka

2013-ban megöltek egy fiatal magyar lányt. Gyilkosa egy közösségi oldalon szemelte ki magának, ott hívta találkozóra.
16 évesen még nincs elegendő rossz tapasztalata az embernek a szükséges óvatossághoz. Ahhoz sem, hogy a sorok között olvasva megérezze, valójában mit várnak tőle vagy éppen mire akarják felhasználni.

Zaklatás

A közösségbe vetett hit ára

Cyberbullying Sok fiatal a közösségi oldalakon keres megértést, segítséget. Problémáikkal nem a szülőhöz fordulnak, hanem blogot írnak. A társak véleménye a legfontosabb számukra, ami az ő korukban érthető is. Csakhogy a közösség gyakran nem úgy reagál a problémákra, ahogy azt a tizenéves szeretné. A nehéz helyzetüket vagy éppen betegségüket másokkal megosztó gyerekek megértés helyett rosszindulatú megjegyzéseket, gúnyolódást kapnak.
Olivia Penpraze egy Tumblr blogban mintegy 900 oldalon beszélt depressziójáról, mely 10 éves kora óta kínozta. Az elszenvedett virtuális bántalmazások súlyosbították állapotát. Néhány év alatt odáig jutott, hogy úgy érezte, nem érdemli meg az életet. 2012-ben halt meg, 19 évesen.

Gyilkos megosztások - Cyberbullying

Internetes zaklatásA 15 éves kaliforniai Audrey Pott 2012 szeptemberében lett öngyilkos. Egy buliban három fiú molesztálta, miután a kislány kiütötte magát. Az esetről készült képeket feltöltötték a Facebookra. Az iskolatársak megosztásai és gúnyolódásai miatt egy héttel később Audrey feladta.
Rehtah Parsons 17 évesen halt meg 2013. április 7-én egy az előzőhöz kísértetiesen hasonló történet miatt. Két éve egy buliban túl sokat ivott, majd négy fiú megerőszakolta. Itt is készültek fotók, amelyek hamar körbejárták az ismerősöket, iskolatársakat. A kislány feljelentést tett, el is költöztek. A Facebook társadalma még így is elérte, hogy  a tizenéves ilyen módon vessen véget a gúnyolódásoknak, zaklatásoknak.
A 15 éves amerikai Felícia Garcia nagy valószínűséggel iskolatársai gúnyolódásai miatt ugrott metrószerelvény alá 2012 októberében, miután a Twitterére kiírta, hogy nem bírja tovább. Az ő esetében egy focimeccs utáni orgia felvételei kerültek megosztásra.
Az angol Ciara Pugsley 15 évesen lett öngyilkos, az ír Erin Gallagher pedig 13 évesen. Az ugyancsak ír Lara Burns 12 évesen döntött amellett, hogy véget vet az életének. A floridai Rebecca Sedwick szintén 12 évesen egy cementgyár tornyából ugrott le. A feltételezések szerint az okok ezekben az esetekben is internetes és/vagy iskolai zaklatásban keresendők.

Mutasd magad!

Amanda Todd történetét szinte valamennyien ismerjük. A 15 éves kanadai kislány egy videóban elmesélte történetét, majd megölte magát. Évekkel azelőtt megbízott egy férfiban, aki azt kérte, mutassa meg a melleit. A fotókat ezután a férfi megosztotta, profilképként használta. Amanda többször iskolát váltott, de a kép mindenhová követte. Megpróbálta megölni magát, ami még több gúnyolódást eredményezett. A következő kísérletet már nem élte túl.
Szülők számolnak be megdöbbenve egy viszonylag új közösségi oldal, az ask.fm gyűlölködő stílusáról. A tinédzserek "név nélkül" írnak, beszélnek magukról, gyakran végletesen őszintén. A névtelenség azonban olykor csak látszólagos. Az őszinte kitárulkozás könnyen későbbi gúnyolódások alapja lehet.
A cyberbullying, az elektronikus zaklatás ellen nagyon nehéz védekezni. A valamilyen ok miatt már amúgy is zaklatott, kétségbeesett fiatalok pedig gyakorlatilag teljesen képtelenek rá.

Zaklatnak. Mit tegyek?

Bárkivel, így Veled is előfordulhat, hogy az iskolában vagy egy internetes oldalon kigúnyolnak, esetleg megfélemlítenek. Ez ugyanis sokkal gyakoribb, mint gondolnád: tízből legalább öt-hat fiatalt zaklatnak a statisztikák szerint.
A zaklatás sokféleképpen megnyilvánulhat. Talán csak kövérnek nevez valaki, de akár életveszélyesen meg is fenyegethet vagy öngyilkosságra buzdíthat. Mi az, ami ilyen esetekben segíthet?

  • Azonnal szakíts meg minden kapcsolatot az internetes zaklatóval! - Ne tűrd a kegyetlenkedést! Tiltsd le azt,  aki bánt és az addigi üzeneteire se válaszolj!
  • Készíts képernyőképet, fotót vagy mentsd el a zaklató e-maileket, üzeneteket!
  • Jelentsd az oldalon, ahol a zaklatás történt és/vagy a biztonsagosinternet.hu oldalon:
    http://www.biztonsagosinternet.hu/bejelentes/zaklatas
  • Ha iskolában zaklatnak, feltétlenül beszélj az osztályfőnököddel!
  • Ne tartsd magadban és ne csak a barátodnak vagy barátnődnek panaszold el a zaklatást, hanem beszélj róla a szüleidnek is!
  • Ha elkeseredettnek, tanácstalannak érzed magad és úgy érzed, a közeledben élő felnőttek nem segíthetnek, hívd a Kék Vonalat : 116 111
    Ingyen és névtelenül beszélhetsz a problémádról olyanokkal, akik megértenek és segítenek. Ne aggódj, a telefonszámlán nem lesz nyoma, hogy hívtad őket!
  • Ha nem szeretnél telefonálni, lépj be a Kék Vonal chat szobájába vagy írj EMIL-nek:
    http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/interaktiv-kapcsolatok
    Nem kell megadnod a valódi nevedet a regisztrációnál, a beszélgetést pedig csak Te láthatod és a Kék Vonal ügyelője. 
  • Hidd el, nem Te vagy a hibás! - Még ha olyat tettél is, amit nem kellett volna, senkinek nincs joga ezért zaklatni. Nincs igaza annak, aki kigúnyol a kinézeted miatt, sem annak, aki azt hiszi, névvel vagy névtelenül bírálhatja a tetteidet.

Zaklatás

 

Ha végigolvastad a cikket és hasznosnak ítélted, kérlek lájkold vagy oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megnemfoghato.blog.hu/api/trackback/id/tr16613433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2014.09.03. 19:48:12

Gondolom a gyilkos elotte egesz heten a netpinceren rendelt pizzat, tehat ha nem lett volna az internet, pont ehenhalt volna, mielott megoli! Tiltsakbe! A faxot is! Azon is el lehet valakit hivni egy felreeso helyre es ott megolni. Telefonon, SMSben vagy postai levelezolapon ugyanez teljesen OK.

Magyarorszagon ~10millio ember el, evente ~200-at meggyilkolnak, ha nem lenne internet (es fax!) akkor tavaly csak ~199 embert gyilkoltak volna meg. Ezen felul autoval evente ~500-at olnek meg "veletlenul". Ezert nem szabad hagynunk, hogy a gonosz tudjukkik internetet vezessenek az autokba, hiszen akkor lehet, hogy egy 16 eves lanyt internetezes kozben utnek el a zebran!

Csajok, ne posztoljatok csocsot, ha nem akarjatok oriasplakaton viszontlatni.
Gyerekek, ne nezegessetek a facebook-ot, ha zavar, amit oda irnak a "barataitok".

Sörtörő 2014.09.03. 20:56:51

@tavolirokon2: Köszönöm, hogy továbbgondoltad, és levontad mindannyiunk számára a tanulságot.
A cikk alapján én hülye azt gondoltam volna, hogy a közvetlen környezet felelősségéről kellene inkább kicsit még elmélkedni. Hogy a fiatal, tapasztalatlan és ezek miatt különösen sebezhető gyermekkorúakat/serdülőket óvjuk a rossz szándékúaktól. Az aljasoktól és az érzéketlen bunkóktól egyaránt. Mert ha egy életet sikerül megmenteni, az is felbecsülhetetlen. Akár a Te gyerekedét, ha van vagy lesz. :P

zolia 2014.09.04. 12:18:47

@tavolirokon2: A seggfej nem kifejezés, te egy igazi ökör vagy. Látni, hogy megértetted a cikk mondandóját. A cikkíró nem a net létét okolta, és nem azt mondta, hogy senki ne netezzen. Neked mégis ezt sikerült kiolvasnod belőle.
Távolirokonkettő, ha olyasmit olvasol, amit nem értesz, ne szólj hozzá. A hülyeséged mellett a bunkóságod sem kell feltétlenül világgá kürtölni.
Őszintén remélem, a te gyereked (ha van, vagy ha majd lesz) nem kerül hasonló helyzetbe, de ha netán mégis, csak remélni tudom, hogy nem a mélyenszántó hozzászólásodat fogod neki átnyújtani támogatásul.
Gratulálok, idióta barom!
süti beállítások módosítása